Nieuws

Waarom discriminatie melden bij RADAR altijd zin heeft

RADAR bevordert gelijke behandeling en streeft naar een samenleving zonder uitsluiting die iedereen gelijke kansen biedt. Ook voor LHBTI’s. RADAR verhindert en verhelpt gevallen en gevoelens van discriminatie, zoekt samenwerking en deelt kennis.

In welke gevallen kan ik een melding doen bij RADAR?

Wie geconfronteerd wordt met discriminatie, kan bij RADAR terecht. Je bent bijvoorbeeld uitgescholden door een buurman of hebt een discriminerende leus gezien. Of je bent onbeschoft behandeld in een winkel, wordt geïntimideerd op je werk of geweigerd in een discotheek, en je vermoedt dat discriminatie daarbij een rol speelt.

Waarom zou ik een melding doen bij RADAR?

Als je het gevoel hebt dat je gediscrimineerd wordt of bent, kun je een melding doen bij RADAR. Samen gaan we dan met je na wat er precies is gebeurd. Zijn er getuigen? Handelt een medewerker van een bedrijf op eigen initiatief of is er mogelijk sprake van discriminerend beleid? Je krijgt vervolgens advies om de klacht aan te pakken. We bespreken wat jouw wensen zijn, welke juridische mogelijkheden er zijn en welke ondersteuning RADAR kan bieden. RADAR zoekt waar mogelijk naar oplossingen via dialoog met de persoon of organisatie door wie je je gediscrimineerd voelt. Wanneer dit niet mogelijk of wenselijk is, kunnen andere stappen worden ondernomen, zoals het starten van een klachtenprocedure, het doen van nader onderzoek, het zoeken van publicitaire of politieke aandacht, of het in gang zetten van een juridische procedure. Zelfs als discriminatie melden niet direct iets bijdraagt aan jouw situatie, bijvoorbeeld omdat niet te achterhalen is wie jou discrimineerde, geeft een melding zicht op wat er speelt in de samenleving. Alle meldingen geven samen een signaal af aan een gemeente of de landelijke overheid, en kunnen antidiscriminatiebeleid positief beïnvloeden. Door een melding te doen kom je dus in ieder geval op voor gelijke behandeling.

En wat als het geen discriminatie is?Als uitgangspunt wordt de in Nederland geldende antidiscriminatie- en gelijke behandelingswetgeving gebruikt. Soms voel je je ongelijk behandeld, maar is dit geen discriminatie volgens de wet. Dan nog kan het een nare en onrechtvaardige ervaring zijn. In zo’n geval geeft RADAR advies over wat je kunt doen en verwijst je mogelijk door naar een andere organisatie die jou kan ondersteunen.

Wat voor meldingen krijgen jullie zoal van LHBTI’s?Dat is heel divers. De meldingen gaan voornamelijk over problemen in de eigen buurt, op de werkvloer en uitingen via sociale media. Bijvoorbeeld deze vraag van een transgender vrouw:

Ik ben een transgender van bijna 39 jaar oud en ik loop op dit moment tegen een hele muur van veroordelingen op in mijn directe omgeving vanwege mijn coming-out. Kunnen jullie samen met mij bekijken wat ik hiertegen kan doen?

Of volgende klacht:

Client werkt bij een christelijke instelling. Niet zo lang geleden is zij ervoor uit gekomen dat zij lesbisch is en heeft aan de leidinggevende verteld dat zij een vriendin heeft. De leidinggevende gaf aan dat cliënt problemen gaat krijgen, omdat zij geen relatie mag aangaan. In het visiedocument van de instelling staat  dat  de enige toegestane vorm van seksualiteit die tussen man en vrouw is in het verbond van het huwelijk.

Na overleg is besloten dat mevrouw terug kan keren op haar werkplek, omdat zij altijd goed heeft gefunctioneerd en dat haar identiteit los staat van haar functioneren.

 

Hoe kan ik RADAR bereiken?

Bel 0900‐ 2354 354 (10 ct/pm), bezoek de website (www.radar.nl) of stuur een email naar info@radar.nl. Een melding doen is ook mogelijk via de gratis app Meld Discriminatie Nu.

Ook kun je een afspraak maken, voor Tilburg: 013‐8200212, Den Bosch: 073‐7440118 of Rotterdam 010‐4113911. Schriftelijk kan ook:  Postbus 1812, 3000 BV Rotterdam.

 


De première van de documentaire ”Het zaad en de 11 eitjes”.

 


Op 3 februari jl. is de verkiezingswebsite van het COC weer gelanceerd. Dit gebeurde tijdens COC’s Verkiezingsdebat in de Rode Hoed in Amsterdam. Politieke kopstukken gingen met elkaar in debat over onderwerpen die onze gemeenschap aangaan. Het was full house, want zo’n 40 mensen moesten teleurgesteld worden: zij konden er niet meer bij.

Opnamen

Van het debat zijn opnamen gemaakt en op de site zijn sinds vandaag de fragmenten te zien. Verder zijn op Gayvote.nl zoals altijd de standpunten en kandidaten te vinden.


UITBRAAK HEPATITIS A ONDER MANNEN DIE SEKS HEBBEN MET MANNEN

Sinds een aantal maanden zien we in Nederland en in andere Europese landen een toename van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Hepatitis A is te voorkomen door vaccinatie. We adviseren mannen die seks hebben met mannen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en B bij de soa poli van de GGD.

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een acute leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het virus wordt overgedragen via ontlasting van mensen die besmet zijn met dit virus. De verspreiding vindt dan plaats via seksueel contact, voorwerpen of het toilet. Het virus kan direct via de handen of via voedsel in de mond terechtkomen.

Wat zijn de klachten bij hepatitis A?

De klachten bij hepatitis A zijn misselijkheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. De ontlasting kan lichter van kleur worden (de kleur van stopverf) en de urine kan donkerder worden (de kleur van cola). Het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen. Deze klachten kunnen enkele weken tot maanden aanhouden. Mensen met hepatitis A kunnen anderen al besmetten een week voordat ze ziek worden. Vooral volwassenen en mensen met een chronische hepatitis B- of C-infectie kunnen van hepatitis A ernstig ziek worden.

Advies: laat je vaccineren tegen hepatitis A en B

We adviseren MSM zich te laten vaccineren tegen zowel hepatitis A als B. Dit kan onder andere via het hepatitis B-vaccinatieprogramma voor risicogroepen. Het hepatitis B-vaccin is dan gratis en het hepatitis A-vaccin wordt tegen gereduceerde prijs aangeboden. Mannen die zich al tegen hepatitis B hebben laten vaccineren, kunnen zich alsnog voor hepatitis A laten vaccineren via de huisarts of het Reizigersadvies- en Vaccinatiebureau van de GGD.


COC Limburg is geschokt door de gebeurtenissen van zaterdag 1 oktober.
Drie dragqueens, die zaterdagavond in Café Rosé van COC Limburg hadden opgetreden, werden op de Markt in Maastricht lastig gevallen door een aantal jongeren. De jongeren plaatsten discriminerende opmerkingen en werden handtastelijk. De wijze waarop aanwezige politieagenten in deze situatie ingrepen, roept, in de ogen van COC Limburg, vragen op. Bij het incident betrokken personen melden dat de jongeren door de politie niet terecht werden gewezen. Betrokkenen kregen de indruk dat er van de kant van de politie zelfs enig begrip was voor de handelwijze van de jongeren.

COC Limburg strijdt voor de acceptie van seksuele en genderdiversiteit en kan dat enkel met steun van de gehele maatschappij, waartoe ook het politiekorps behoort. Mede naar aanleiding van dit incident lijkt het er op dat, ook door de politie, nog te vaak de ernst van discriminatie en non-acceptatie wordt onderschat. Het is van groot belang dat een stad als Maastricht, die diversiteit wil uitstralen, door onder andere een regenboogzebrapad, zich bij haar ambtenaren inzet voor de bewustwording van deze problematiek.

COC Limburg dringt er bij de politie en de gemeente op aan dat onderzoek wordt gedaan naar dit incident en dat de uitkomsten daarvan worden besproken met COC Limburg. Mogelijk is er voor de gemeente en haar medewerkers lering uit te trekken voor de toekomst


Het televisieprogramma Hij is een Zij (KRO-NCRV) volgt jongeren met genderdysforie tijdens hun transitie. Voor een eventueel nieuw seizoen zijn we op zoek naar transgender jongeren die hun verhaal willen vertellen. Door hen te volgen in het dagelijks leven hoopt het programma een beter inzicht te kunnen geven in hun leefwereld. Hoe ervaar jij het
om transgender te zijn?

In dit nieuwe seizoen hopen we naast de transitie ook aandacht te besteden aan andere thema’s waar je tegenaan zou kunnen lopen tijdens het traject.

Zoals worsteling met geloof, culturele achtergrond, geslachtsverandering binnen een gezin met jonge kinderen of een kinderwens. Herken jij je in één van deze thema’s of heb je een ander verhaal dat je met ons zou willen delen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met de redactie via redactie.transgender@skyhightv.nl of via 035-7508216

 

 

COC gelukkig met aankondiging verbod op Transgender discriminatie.
Transgender discriminatie wordt expliciet verboden. Dat schrijft minister Plasterk (BZK) vandaag aan de Tweede Kamer. COC Nederland pleit, net als Transgender Netwerk Nederland, al jaren voor deze wetswijziging en is gelukkig met de aankondiging. De belangenorganisatie roept minister Plasterk en de Tweede Kamer dringend op om de wet nog dit jaar te wijzigen.

‘Dit besluit is een overwinning voor transgender personen. Eindelijk krijgen zij de wettelijke bescherming die ze nodig hebben,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘We rekenen er op dat er nog dit jaar een wetswijziging komt.’

Minister Plasterk zegde het COC al in 2013 politieke steun toe voor een wettelijk verbod op transgender discriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling. Anders dan de minister eerder aankondigde, bevat zijn brief aan de Kamer nog geen duidelijk wetswijzigingstraject. Het COC vraagt minister en parlement daarom dringend om het verbod nog dit jaar in te voeren, met een wetsvoorstel van de minister of een initiatiefwet van de Tweede Kamer.

Intersekseconditie
Plasterk overweegt ook om discriminatie van mensen met een intersekseconditie bij wet te verbieden, zo blijkt uit zijn Kamerbrief. Ook dat is een wens van het COC en van het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD. Intersekseconditie heeft betrekking op de ervaringen van mensen die geboren worden met een lichaam dat niet voldoet aan de
normatieve definitie van man en vrouw. Volgens het COC moet ook worden verduidelijkt dat de wet biseksuelen tegen discriminatie beschermt.

Discriminatie
Zoals minister Plasterk in zijn brief erkent, krijgen transgender personen en mensen met een intersekseconditie veel te maken met discriminatie. Bijna de helft van de transgender personen kreeg het afgelopen jaar te maken met negatieve reacties op hun trans-zijn. Ook houdt bijna de helft hun trans-zijn op het werk verborgen, uit angst voor negatieve consequenties. Arbeidsongeschiktheid en werkeloosheidspercentages liggen drie tot vier maal hoger dan gemiddeld; een derde van de alleenstaande transgenders heeft een inkomen onder de armoedegrens.

Uit onderzoek van o.a. het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat ook mensen met een interseksecondtie veel te maken krijgen met discriminatie, taboes, gevoeligheden en onwetendheid waar het gaat om intersekse.

Een duidelijke wet met expliciete bepalingen kan volgens het COC in belangrijke mate bijdragen aan het tegengaan van discriminatie van transgender personen en mensen met een intersekseconditie.


Jehovah’s getuigen weigeren gesprek met COC

De Jehovah’s getuigen Nederland willen niet in gesprek met het COC. Dat laat een vertegenwoordiger van de geloofsgemeenschap vandaag per e-mail weten aan COC Nederland. Het COC en het LKP, de koepelorganisatie van de Christelijke LHBT-beweging, vinden dit ongelofelijk en pijnlijk.

Het COC vroeg de Jehovah’s Getuigen begin mei om een gesprek over het creëren van een veilig klimaat voor LHBT’s in hun geloofsgemeenschap. Directe aanleiding was een kinderfilmpje waarin de indruk wordt gewekt dat een seksuele gerichtheid of genderidentiteit kan worden veranderd. Naar nu blijkt, willen de Jehovah’s niet in gesprek.

‘Ongelofelijk’
‘Het is ongelofelijk  dat de Jehovah’s Getuigen een gesprek over veiligheid van LHBT’s uit de weg gaan, terwijl ze normaal altijd met iedereen in gesprek willen over hun geloof ,’ reageren COC-voorzitter Tanja Ineke en LKP-voorzitter Heleen de Boer. ‘Het is bovendien uiterst pijnlijk voor LHBT’s bij de Jehovah’s Getuigen.’

‘Diep ongelukkig’
Het COC werd de afgelopen weken benaderd door diverse LHBT’s die zich bij de Jehova’s Getuigen uiterst onveilig voelden. Zo schreef een transgendervrouw: ‘Ik voelde me diep ongelukkig. Had daar echt het gevoel dat ik er niet mocht zijn.’

Een lid van de Jehova’s Getuigen excuseerde zich in een bericht aan het COC voor het filmpje en beschreef hoe hij LHBT’s in de gemeenschap ‘diep ongelukkig’ heeft zien worden omdat de Jehovah’s Getuigen hen de rug toekeerden.

Oproep
De Jehova’s Getuigen Nederland hebben het COC laten weten zich niet te kunnen voorstellen dat LHBT’s zich bij hen onveilig voelen. Ze willen daarover dus niet in gesprek met COC, maar eventueel wel met LHBT’s uit hun gemeenschap. COC en LKP roepen LHBT’s bij de Jehova’s Getuigen op om het gesprek met hun geloofsgemeenschap aan te gaan en de organisaties bieden daarbij ondersteuning aan.


Wegpesten student is stuitend. Het COC vindt het stuitend dat een Delftse student is weggepest uit zijn studentenhuis omdat hij homoseksueel is. De huisgenoten van de jongen eisten dat hij zou verhuizen omdat ze het ‘vies en smerig’ vinden dat hij homo is. De Delftse werkgroep homoseksualiteit (DWH) en het COC hebben contact met het slachtoffer en bieden hem ondersteuning aan.

‘Het is stuitend wat zijn huisgenoten deze jongen hebben aangedaan,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘En het is onrustbarend dat die huisgenoten niet lijken in te zien hoe fout ze zitten.’

De student aan de Technische Universiteit Delft, Bram Tielen, deed deze week zijn verhaal op Facebook. Hij vertelt hoe hij is weggepest uit een studentenhuis in Schipluiden omdat hij homoseksueel is en een relatie heeft met een oudere man.

“De afgelopen driekwart jaar heb ik in een huis gewoond met vijf huisgenoten, door wie ik elke dat werd genegeerd en waar ik werd gezien als vies vanwege mijn seksuele geaardheid”, zo begint  Bram Tielen zijn relaas op Facebook. Veel mensen delen en reageren op het bericht en het is inmiddels ook opgepikt door de media.

Voor de zomervakantie vond Bram na lang zoeken een kamer in een studentenhuis in Schipluiden. Met zijn ouders en zijn vriend heeft hij zijn kamer ingericht. “De meeste bewoners hebben mijn vriend en ook mijn ouders allebei ontmoet, en er leek toen nog helemaal niets aan de hand te zijn.”

VIES EN SMERIG’
Maar dat veranderde drastisch toen hij na de zomer aan zijn studie wilde beginnen en in zijn nieuwe kamer wilde gaan wonen. Toen lieten zijn huisgenoten hem meteen na aankomst weten dat ze met hem wilde praten. Ze lieten weten dat ze besloten hadden dat hij moest verhuizen.

“Ik was echt met stomheid geslagen, en vroeg, waarom ze dit hebben besloten.” De reactie was: “We zijn er achter gekomen dat jij een relatie hebt met een man en die man is ook een stuk ouder dan jij, dit vinden wij vies en smerig, daarom willen wij niet met jou in één huis wonen.” Bram vindt het onbegrijpelijk dat ze zo over hem denken, ‘zonder dat zij de moeite hebben genomen om mij te leren kennen’.

Bemiddeling helpt niet
Bemiddeling door o.a. zijn zus en een wijkagent helpt niets. Bram werd steeds meer genegeerd, gepest. Zijn huisgenoten maakten duidelijk dat hij niet meer welkom was en moest verhuizen.

Bram ervaart de situatie als een nachtmerrie. Na contact met een psycholoog krijgt hij een verklaring dat hij door zijn thuissituatie ‘geen veilige haven’ meer heeft en dat dit erg slecht is voor zijn welzijn. Van studentenhuisvestingsorganisatie DUWO krijgt hij daarna tot
zijn opluchting met urgentie een nieuwe woning in Delft.

Niet meer van deze tijd
Maar Bram is zijn oude huisgenoten nog niet vergeten. Hij hoopt dat zijn verhaal zoveel mogelijk gedeeld wordt. “Zodat wij die gasten kunnen laten zien hoe ze mij al die tijd hebben gediscrimineerd, vernederd en mij daar hebben weggepest. We moeten duidelijk maken dat hoe zij denken zeker niet meer van deze tijd is en dat je zo niet met je medemens om hoort te gaan”, besluit hij.

Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland is geschrokken van de berichtgeving over de student die wegens zijn seksuele gerichtheid uit Schipluiden zou zijn weggepest. “Bizar. Absolute afkeuring van dit pestgedrag. Ik ga eens met de huisgenoten praten”, was zondagavond zijn reactie.


LNBi geschokt door resultaten LHBT-monitor

Als eerste feliciteert het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) Nederland met het weer iets toleranter worden ten aanzien van mensen die  zich identificeren als homoseksueel of lesbisch of een transgender  achtergrond hebben. Helaas valt over de houding ten aanzien van  biseksualiteit niets af te lezen uit deze monitor. Of dit ook vooruit gaat en of hierin andere factoren een rol spelen is en blijft onbekend.

Schokkend
Schokkend zijn de resultaten uit de SCP LHBT-Monitor over hoe de situatie van biseksuelen zelf is. Waar expliciet wordt gekeken naar biseksuele mannen en vrouwen blijkt dat deze op het werk veel problemen ervaren. Tot twee keer zoveel conflicten met collega’s, leidinggevende of ervaring met intimidatie.  Met dit laatste heeft ruim 30% van de
biseksuelen te maken. Een ander ernstig punt is de veiligheidssituatie. Waar biseksuelen in de publieke ruimte weinig verschillen ten opzichte van heteroseksuelen, wat waarschijnlijk samen hangt met de beperkte zichtbaarheid van  biseksualiteit, is het geweld in de privésituatie bijna anderhalf keer hoger is als bij homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en heteroseksuelen.

Cyberpesten
Daarnaast komt cyberpesten significant vaker voor bij biseksuelen. Dit is des temeer verontrustend omdat internet voor veel biseksuelen juist de plek is waar zij wel (min of meer anoniem) openlijk over hun biseksualiteit kunnen praten. Want tot 50 procent van de biseksuelen in een relatie houdt haar of zijn biseksualiteit zelfs voor de eigen partner verborgen.

Lagere opleiding
Ook qua achtergrond blijken biseksuelen in een achterstandspositie. Zo zijn biseksuelen vaker lager opgeleid en hebben veel minder vaak vast werk.European Bisexual Conference. Een van de plekken waar al deze thema’s uitgebreid aan de orde gaan
komen is de European Bisexual Conference van 28 t/m 31 juli in Amsterdam. Hier geven workshops en lezingen inzicht in de achtergronden en nog belangrijker dragen bij aan de zeer noodzakelijke empowerment van biseksuelen in Nederland en Europa.

Oproep
Wij roepen het verantwoordelijk ministerie voor emancipatie, OCW, op om nu eindelijk echt werk te gaan maken van onderzoek naar de achterliggende redenen waar deze problemen vandaan komen.


Geen aparte opvang LHBT-asielzoekers: Zeer teleurstellend.

COC Nederland vindt het zeer teleurstellend dat het kabinet niet komt met aparte, veilig opvanglocaties voor LHBT-asielzoekers in nood, zoals de tweede kamer had gevraagd. Het COC reageert daarmee op een brief van staatssecretaris Dijkhoff van 31 maart. Het gebrek aan aparte, veilige opvang leidt volgens het COC tot gevaarlijke situaties voor LHBT-asielzoekers.

In een gesprek met de staatssecretaris op 14 april zal de belangenorganisatie daarom opnieuw pleiten voor aparte opvang en aandringen op daadwerkelijke, effectieve uitvoering van maatregelen om LHBT’s te beschermen.

Aparte dader opvang
Het kabinet schrijft in haar brief dat er wel aparte opvanglocaties komen voor daders van discriminatie. Het COC is er vóór om daders waar mogelijk hard aan te pakken, maar aparte dader opvang alléén lost de problemen van LHBT-asielzoekers niet op. Bij LHBT-discriminatie in de noodopvang zijn daders vaak niet in beeld en kunnen dus niet worden
aangepakt. Zo is nog altijd onbekend wie in Heumensoord een mes stak in het matras van een homoseksuele asielzoeker en wie briefjes met ‘kill gay’ neerlegde bij het bed van een ander.

Daadwerkelijke en effectieve maatregelen
Het COC en twee andere organisaties spreken op 14 april met staatssecretaris Dijkhoff. Daar zal het COC opnieuw pleiten voor aparte opvang van LHBT’s in noodsituaties en voor daadwerkelijke en effectieve uitvoering van de maatregelen die Dijkhoff voorstelt in zijn Kamerbrief.

Eén van de mogelijke maatregelen die volgens de staatssecretaris al kunnen worden toegepast, is dat slachtoffers in acute situaties worden opgevangen in een blijf van mijn lijf huis. Voor zover het COC heeft kunnen nagaan, is dat in praktijk nog nooit gebeurd.

Andere maatregelen die wel al bestaan, worden vaak niet effectief ingezet. Als LHBT’s worden overgeplaatst naar andere noodopvang locaties, begint de ellende elders vaak opnieuw. LHBT’s die een eigen kamer kregen, worden in de gezamenlijke ruimten vaak alsnog bedreigd en lastiggevallen. Opvang in een aparte vleugel van een opvanglocatie kan volgens het COC bijdragen aan de veiligheid van LHBT-asielzoekers, maar
dit gebeurt vooralsnog alleen in een opvanglocatie van de gemeente Amsterdam.

Het COC vindt het positief dat er in elke opvanglocatie een vertrouwensfunctionaris komt waarbij LHBT-asielzoekers problemen en klachten kunnen melden. De belangenorganisatie pleit daar al lang voor.

Het COC luidde op 22 oktober jl. de noodklok over de situatie van LHBT-asielzoekers in de opvang. De belangenorganisatie ontving klachten van 21 asielzoekers die te maken kregen met discriminatie, pesterijen en doodsbedreigingen. Het COC pleit voor een tweesporenbeleid: daders van discriminatie moeten hard worden aangepakt en slachtoffers die daaraan behoefte hebben moeten apart en veilig kunnen worden opgevangen.


COC songfestival 2016 in Utrecht.

Utrecht – COC Midden-Nederland organiseert op zaterdag 26 november het COC songfestival in Utrecht. Het festival in Utrecht, met enkel *roze* liedjes, wordt alweer de 22 editie.

Op zaterdag 26 november 2016 is ZIMIHC theater Stefanus de locatie voor
de tweeëntwintigste editie van het muziekfestival waar liedjes worden
gezongen namens de diverse regio’s van het COC. Aangezien COC de
belangenbehartiger is voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen,
biseksuelen en transgenders (LHBT), dienen de liedjes een ‘roze tekst
te hebben. In 2004 werd het Nationaal COC Songfestival ook al in Utrecht
georganiseerd.

Tijdens de editie van 2015 afgelopen december in Nijmegen won zanger
PeeJee met het nummer ‘Ga je mee’ het festival voor de regio
Midden-Nederland. Hiervoor won COC Midden-Nederland het recht op het
organiseren van het festival. ‘We hebben ontzettend veel zin om het
COC Songfestival dit jaar in Utrecht te organiseren. We zijn al begonnen
met de eerste voorbereidingen. Het belooft een mooi muzikaal evenement
te gaan worden met een aantal bekende en onmisbare songfestival
ingrediënten’, aldus Simon Timmerman, namens COC Midden-Nederland.

Nationaal COC songfestival
Het Nationaal COC Songfestival is ooit begonnen als een knipoog naar het
grote Eurovisie Songfestival. Dit naar aanleiding van de teleurstellende
4 punten van Willeke Alberti in 1994. Hierdoor moest Nederland deelname
aan het festival een jaartje overslaan. COC Limburg bedacht toen als
alternatief het Nationaal COC Songfestival. Inmiddels is het uitgegroeid
tot een serieuze liedjeswedstrijd waar jaarlijks diverse regio’s aan
meedoen.

COC Midden-Nederland 
Het COC komt al sinds 1946 op voor de belangen van lesbische vrouwen,
homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Sinds 18
januari 1950 is het COC ook in de regio Utrecht actief. Eerst onder de
naam COC Utrecht en later onder de naam COC Midden-Nederland. COC
Midden-Nederland is lid van de federatie van COC’s en is actief in de
gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde
Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort,
Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht,
Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede,
Woerden, Woudenberg, Zeist, Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren,
Muiden, Naarden, Weesp, Wijdemeren, Culemborg, Nijkerk en Scherpenzeel.

Meer informatie op COC Midden Nederland


Nieuwe Docuserie op de Publieke Omroep

Voor een nieuwe docuserie voor de Publieke Omroep over transgenders
zijn wij, Productiehuis Zodiak Nederland, opzoek naar transmannen en
transvrouwen die wij een tijdje mogen volgen.

In deze docuserie staat
acceptatie in de brede zin centraal als thema. Acceptatie op het gebied
van bijvoorbeeld liefde, werk, familie, vrienden enz. We hopen met dit
programma het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft van transgenders
aan te passen.

Heb je interesse en/of wil je meer weten? Stuur ons een
mailtje: sahar.meradji@zodiaknederland.nl of bel ons: 035 6773773


Gayslowdating

Sinds 2007 organiseert GSD sportieve en culturele activiteiten voor single gay en bi mannen. Dit initiatief valt onder de noemer van Stichting Gay-Idee en heeft tot doel om single mannen in contact met elkaar te brengen. Het woord slow staat hierbij voor bewust, low budget en onthaasting, en is een gimmick op het zogenaamde speeddating. Inmiddels staan er zo’n 1200 mannen op de deelname lijst van GSD, en deze mannen zijn afkomstig uit geheel Nederland en België.

GSD valt onder de stichting G-ID en is een vrijwilligersorganisatie. We proberen de kosten van de activiteiten zo laag mogelijk te houden, met daarbij het uitgangspunt dat we financiële risico’s proberen uit te sluiten. Er zijn de afgelopen jaren al veel activiteiten georganiseerd en meestal is er veel belangstelling voor de activiteiten. Bijzonder is dat deelnemers ook activiteiten kunnen organiseren en dan gebruik kunnen maken van het concept en het netwerk van GSD. Kort gezegd; een prachtig maatschappelijk initiatief om mensen in contact met elkaar te brengen.

Jaarprogramma 2016

Kopenhagen, 21-24 april
Dit jaar voor het eerst een city trip. Een GSD deelnemer die zeer bekend is met deze stad, wil dit graag aan andere laten zien!

In de ochtend wordt de stad al lopende of op de fiets verkend, en in de middag is er gelegenheid om bijzonder plekken in deze stad te bezoeken. De groep verblijft in een groepshostel, maar het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid te overnachten en overdag aan te sluiten bij de groep.

Voor meer informatie: info@gayslowdating.nl

 

Dagje Staphorst, zaterdag 21 mei
Na veler verzoek gaan we dit jaar eindelijk Staphorst verblijden met een bezoek. De dag wordt gestart in een galerij in IJhorst met een kopje koffie. Daarna wandelen we naar het museum in Staphorst waar tevens een korte show over de klederdracht wordt bekeken. Na het museumbezoek wandelen we door het bosgebied De Zwarte Dennen tussen Staphorst en IJhorst en sluiten we de dag af met een buffet.
Voor meer informatie: info@gayslowdating.nl

 

 

Steptocht langs de iconen van Rotterdam, 12 juni
Net als vorig jaar weer een bezoek aan Rotterdam onder deskundige begeleiding. De steptour gaat langs diverse highlights. Oa langs het nieuwe centraal station, de spectaculaire markthal en de nieuwe gebouwen van Rem Koolhaas. Kortom een mooie mogelijkheid om deze stad en zijn historie beter te leren kennen en op de hoogte te worden gebracht van de ontwikkelingen in de moderne architectuur.
Groepsgrootte: 8-15 deelnemers.

Kampeer/klus weekend, 15-17 juli
Net als 2 jaar geleden organiseren we ook dit jaar een kampeer- en klus weekend op een boerderij in Friesland. De ochtend is bestemd voor kleine klussen in de (moes)tuin en op het land en in de middag is er tijd om de omgeving te verkennen. ’s Avonds bij kampvuur de dag bespreken en eventueel nog een duik nemen in de zwemvijver. Mocht je eventueel een andere keer willen helpen, dan kan dat ook. Je kunt dan kosteloos gebruik maken van het nieuwe gastenverblijf.

Informatie: info@gayslowdating.nl

Vakantie midweek/weekend Kippenburg, 12-15 / 16-19 augustus
Ook dit jaar is er weer de mogelijkheid om een relaxt vakantie verblijf mee te maken in het oude landhuis Kippenburg in Gaasterland. De prachtige omgeving leent zich uitstekend voor lange wandelingen en fietstochten. Het exacte programma wordt via een nieuwsbrief rond gestuurd in de loop van het jaar. Je kunt natuurlijk wel vrijblijvend een plek reserveren in dit bijzondere landhuis via info@gayslowdating.nl.

Biesbosch, 24 september
Er is een idee geopperd om een dagje Biesbosch te doen. Het idee wordt uitgewerkt en in de loop van het jaar volgt meer informatie via de nieuwsbrief. De datum is nog optioneel!

Het bovenstaande programma van Stichting G-ID/GSD is voorlopig en kan worden aangepast of worden uitgebreid met andere activiteiten. Heb je ideeën voor een leuke activiteit dan is dat welkom. Er kan daarbij gebruik gemaakt worden van het format en de mailinglijst van GSD.


Doorbraak voor LHBT-asielzoekers in nood
Het COC pleit sinds oktober voor aparte opvang voor LHBT-asielzoekers
die zich niet veilig voelen in de noodopvang. Afgelopen dinsdag riep een
meerderheid van de Tweede Kamer de regering op om voor die aparte,
veilige opvang te zorgen.
Lees meer LHBT-asielzoekers

COC: Introduceer verplichte voorlichting in het MBO
Introduceer verplichte voorlichting over LHBT’s in het mbo, op
docentenopleidingen en op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Die oproep
doet COC Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer sprak
op 9 februari met minister Jet Bussemaker over haar emancipatiebeleid.
Lees meer Verplichte voorlichting

Gemeente Den Haag mocht weigerambtenaar ontslaan
De Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat de gemeente Den Haag
weigerambtenaar Wim Pijl mocht ontslaan. Die is teleurgesteld over de
uitspraak. Dankzij jarenlange lobby van het COC kwam er op 1 november 2014 een
einde aan het fenomeen ambtenaren die weigeren paren van hetzelfde
geslacht in de echt te verbinden.
Lees meer Weigerambtenaar

Neem verbod discriminatie LHBT’s en gehandicapten expliciet op in Artikel 1 Grondwet
Staatssecretaris Jetta Klijnsm (PvdA) vindt dat discriminatie van
LHBT’s en mensen met een handicap expliciet in artikel 1 van de Grondwet
verboden moet worden. Daarvoor pleitte ze in Nijmegen tijdens de
jaarlijkse Burgemeester Dales Lezing. Haar pleidooi sluit aan bij een al
lang gekoesterde ambitie van het COC.
Lees meer Verbod

Ledenvoordeel: Roze Filmdagen
De 19e editie van de Roze Filmdagen heeft dit jaar als thema ‘Helden’.
Waren de LHBTQ’s vroeger de personen met een bijrol die als eersten het
loodje legden, nu zijn de rollen omgekeerd. Wij zijn de hoofdrolspelers
en in charge.

COC leden krijgen korting op een membership van de Roze Filmdagen.

Lees meer Ledenvoordeel


In Amsterdam West realiseert Coöperatieve vereniging de Roze Hallen
een zelfbouwproject. Een unieke kans om op een mooie plek in Amsterdam
te wonen met gelijkgestemden. Zie ook bijgaande folder.
Een complex van 14 koopwoningen bestemd voor LHBTers van 55 jaar en
ouder.
We hebben nog enkele appartementen te koop en zoeken vooral vrouwen en
transgenders.

Het is een pand waar we oud willen worden en waarbij we bouwen alsof we
eeuwig jong zijn: voor en op de toekomst gericht! Dit pand maakt dat
mogelijk. Een vorm van wonen, waarin onderlinge verbondenheid een
belangrijke rol speelt.
Architect Riette van der Werff heeft in samenwerking met de bouwgroep
het ontwerp ontwikkeld. Het wordt een robuust, energie neutraal gebouw,
ligt direct aan de gracht, heeft vijf verdiepingen met een lift en
trappenhuis.

Ben je geïnteresseerd? Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@rozehallen.amsterdam of kijk op de website Roze Hallen


Roze Maandag feest op zaterdag 6 augustus mee in de Canal Parade tijdens de EuroPride 2016 in Amsterdam. De botenparade door de Amsterdamse grachten is ieder jaar het hoogtepunt van de GayPride. Dit jaar wordt de GayPride voor de tweede keer in de geschiedenis opgewaardeerd tot de EuroPride. Een groot internationaal event dat ieder jaar aan een andere Europese stad wordt toegekend.

JOIN Hands 

De thema’s van de twee evenementen sluiten prachtig op elkaar aan. Waar de EuroPride dit jaar het thema ‘JOIN our freedom, feel free to join us’ meekrijgt, heeft de Stichting Roze Maandag vorig jaar de doorlopende Hand-in-Hand-campagne ingezet. Rondom de combinatie ‘JOIN Hands’ heeft Tilburgs reclamebureau Scheepens geholpen met een prachtig ontwerp.

Loterij

De deelname bleek erg spannend, want van de bijna 120 inschrijvingen, vaart slechts een beperkt aantal deelnemers mee. Stichting Roze Maandag bleek bij de bekendmaking op zondag 14 februari uiteindelijk één va de 80 gelukkigen die een felbegeerd plekje wisten te bemachtigen.

Hand in Hand

Al ruim een kwart eeuw kleurt de Tilburgse

Kermis op maandag Roze. Op deze ‘Nationale Hand-in-Hand-dag’ sluit iedereen de handen ineen, met elkaar en voor elkaar. Iedereen kan op deze dag hand in hand over straat lopen zonder de angst om hierop te worden

aangesproken, te worden nagekeken of veroordeeld. Het Hand-in-Hand-thema komt natuurlijk terug in het ontwerp van de boot.

Het belooft een geweldige editie te worden waarin Roze Maandag een stukje Brabantse gezelligheid naar de hoofdstad brengt. Er kunnen dus twee grote roze kruizen in de agenda worden geplaatst. De site staat nog in de steigers; maar volg al het nieuws omtrent Roze Maandag en de Euro Pride via Roze Maandag en natuurlijk via Instagram en Facebook.


Christelijke LHBT-organisaties teleurgesteld over besluit Nederlands Gereformeerde Kerken homo’s en lesbiennes niet toe te laten tot kerkelijke ambten Teleurstellend besluit Nederlands Gereformeerde Kerken

In 2013 besloot de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken tot het aanstellen van een commissie die onderzoek moest gaan doen naar de openstelling van de kerkelijke ambten voor homo’s en lesbiennes. De commissie leverde in 2015 een gedegen rapport af van ruim tweehonderd pagina’s, de afsluiting van een uitgebreide zoektocht naar een Bijbels perspectief op de kwestie. Een meerderheidsstandpunt in het rapport ondersteunde de openstelling van de ambten. Desondanks is door de Landelijke Vergadering op zaterdag 16 januari jl. besloten dit niet te doen. De christelijke LHBT-organisaties, verenigd in de zogenaamde LCC Plus Alliantie, vinden dit besluit teleurstellend. Zij constateren met spijt dat de Nederlands Gereformeerde Kerken een kans hebben laten passeren homo’s en lesbiennes in hun eigen gemeenschappen als volwaardige medechristenen te erkennen.

Spagaat voor homo’s en lesbiennes blijft in stand

De LCC Plus organisaties zijn de commissie erkentelijk voor de zorgvuldige wijze waarop deze haar werk heeft verricht en is dankbaar voor de mogelijkheid gesprekken te hebben kunnen voeren met de commissieleden. De LCC Plus organisaties prijzen de commissie voor deze inzet, maar betreuren het dat de inbreng van homo’s en lesbiennes zelf, een belangrijk onderdeel in het rapport, niet zwaarder heeft gewogen in de uiteindelijke besluitvorming. De spagaat waarin veel LHBT’ers zich binnen de Nederlandse Gereformeerde Kerken bevinden, blijft zo in stand.

Gevoel van onveiligheid in NGK-gemeentes nog niet geweken

De Landelijke Vergadering heeft besloten niet te berusten in een mogelijk onveilige situatie voor homo’s en lesbiennes in de plaatselijke gemeente. De LCC Plus organisaties zijn positief over deze intentie. Zij roepen de Landelijke Vergadering daarom dringend op het gesprek met haar LHBT-leden voort te zetten en te blijven streven naar een situatie waarin LHBT’ers werkelijk onderdeel zijn van de kerk en ten volle kunnen bijdragen aan Gods koninkrijk. Zo kan het gevoel van onveiligheid onder velen wijken.

Oproep besluit te heroverwegen

De LCC Plus organisaties roepen de Landelijke Vergadering op haar besluit te heroverwegen. Leden van genoemde organisaties zijn meer dan bereid opnieuw het gesprek aan te gaan over de positie en participatie van LHBT-leden in de gemeentes van de Nederlands Gereformeerde Kerken. Door gelijkwaardige participatie kan de kerk lichaam van Christus zijn, met respect voor alle onderdelen daarvan in hun unieke en onvervangbare eigenheid.

Nederlands Gereformeerde Kerken

De Nederlands Gereformeerde Kerken zijn in 1967 ontstaan uit een scheuring van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Dit kerkgenootschap telt ongeveer 33.000 leden, verdeeld over ongeveer negentig plaatselijke gemeentes. Nog in 2004 besloot de Landelijke Vergadering van deze kerken de vrouw toe te laten tot het ambt van predikant.

LCC Plus organisaties

De LCC Plus organisaties voeren drie projecten uit voor de sociale acceptatie van christelijke LHBT’ers. Een van deze projecten wil de sociale acceptatie in gereformeerde, reformatorische en evangelische kerken en geloofsgemeenschappen bevorderen. Meer info is te vinden op: www.lccprojecten.nl.

LHBT’ staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender.


Zondagavond zijn de voorzitter en een vrijwilliger namens COC Tilburg Breda e.o. bij True Colors geweest de nieuwsjaarsborrel van COC Nederland. Foto’s zijn te vinden op onze Facebook pagina: COC Tilburg Breda e.o


Op woensdag 20 januari j.l. heeft onze voorzitter Paul Borger een telefonisch interview gehouden op Radio Breda. Heb je het gemist of wil je het terugluisteren? Dan kan je het hier terugluisteren Radio interview Paul Borger


COC wil wettelijke normen voor LHBT-vriendelijke ouderenzorg.

COC Nederland wil dat er wettelijke normen komen voor LHBT-vriendelijke ouderenzorg. Daarmee reageert de belangenorganisatie op het donderdag verschenen rapport 55-plussers en seksuele oriëntatie van het sociaal en cultureel planbureau (SCP).

Een aanzienlijke groep oudere LHBT’s is bang voor negatieve reacties van
medebewoners in ouderenzorg instellingen (20 procent) of vreest dat het
personeel niet kan omgaan met hun seksuele identiteit (10 procent) , zo
blijkt uit het SCP rapport. Dat beeld wordt bevestigd door eerder
onderzoek van het Tijdschrift voor Verzorgenden, waaruit volgde dat
slechts 13 procent van de verzorgenden zegt dat er op hun werk aandacht
is voor homoseksuele ouderen.

Roze 50+ (een samenwerkingsverband van ANBO en het COC) verstrekt
zogenaamde Roze Loper-certificaten aan ouderen- en thuiszorginstellingen
die voldoen aan normen op het gebied van LHBT-vriendelijkheid. Zo’n 100
(ouderen-) zorginstellingen beschikken over zo’n certificaat. Om te
bevorderen dat alle instellingen in Nederland LHBT-vriendelijk worden,
pleit het COC nu voor wettelijke normen.

Uit het SCP-onderzoek blijkt dat het met ‘roze’ 55-plussers over het
algemeen goed gaat. De groep is even gezond, heeft even goede sociale
contacten en is even tevreden over het leven als heteroseksuele
55-plussers. Kinderen en/of een partner maken minder vaak deel uit van
hun sociale netwerk, maar vrienden en vriendinnen des te vaker. Veertig
procent geeft aan dat ze zich vrij voelen en een interessant leven
hebben (gehad).

Daar staat tegenover dat bijna een derde (31 procent) van de roze
50-plussers nooit open is over seksuele identiteit en dat 7 procent ooit
een zelfmoordpoging deed (ruim twee maal vaker dan heteroseksuele
55-plussers (3%)). Ongeveer 20 procent ervaart (enige) schaamte of
ongelukkige gevoelens over de eigen seksuele identiteit.

Roze ouderen verwachten volgens het SCP-onderzoek over het algemeen dat
ze mantelzorg van vrienden zullen krijgen als ze zorgbehoevend worden.
Het SCP betwijfelt of dat een reële verwachting is, aangezien de
vrienden van 55-plussers over het algemeen ook wat ouder zullen zijn,
waardoor het bieden van zorg moeilijker wordt.

Roze 50+ zet de komende jaren in op het versterken van sociale netwerken
tussen oudere en jongere LHBT’s. Daarmee wil het samenwerkingsverband
onder meer bereiken dat er daadwerkelijk mantelzorg voor roze ouderen
beschikbaar is. Bovendien blijkt uit het SCP onderzoek dat sociale
contacten met andere LHBT’s leiden tot een positiever beeld van de eigen
seksuele identiteit.


Bussemaker brengt safe houses LHBT-asielzoekers onder aandacht gemeenten.

Minister Bussemaker (Emancipatie) brengt safe houses voor LHBT-asielzoekers ter inspiratie onder de aandacht van gemeenten. Dat blijkt uit een brief van de bewindsvrouw aan tweendertig ‘regenbooggemeenten’. COC Nederland is blij met de brief en vraagt Nederlandse gemeenten om daadwerkelijk safe houses voor de groep in te richten.

Het COC pleitte onlangs in een brief aan staatssecretaris Dijkhoff (asiel) en minister Bussemaker voor safe houses voor LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de noodopvang. Dijkhoff wil daartoe geen initiatief nemen, zo bleek onlangs uit antwoord op Kamervragen van de PvdA.

Bussemaker schrijft aan de regenbooggemeenten dat zij verschillende
signalen heeft ontvangen ‘over gevallen van pesterijen, discriminatie en
bedreigingen van deze kwetsbare groep asielzoekers.’ Ze noemt die
signalen ‘zorgelijk’ en brengt ter inspiratie acties onder de aandacht
zoals die in Amsterdam en Zaanstad zijn ondernomen.

Zoals op vrijdag 4 december bekend werd, biedt Amsterdam op meerdere
locaties aparte opvang aan LHBT-asielzoekers die daaraan behoefte
hebben. Zaanstad biedt opvang en ondersteuning aan LHBT’s met een
verblijfsvergunning.

Het COC luidde op 22 oktober de noodklok over de veiligheidssituatie
van LHBT’s in de noodopvang. De organisatie ontving binnen korte tijd
klachten van veertien LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de
opvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele
gerichtheid of genderidentiteit. De meldingen komen van verschillende
opvanglocaties.

Het COC wil dat, naast gemeenten, ook het kabinet aanvullende
maatregelen neemt om de reguliere (nood-) opvanglocaties veilig te maken
voor LHBT’s. Zo moet er volgens de belangenorganisatie voor elke
opvanglocatie een vertrouwenspersoon komen die de klachten van
LHBT-asielzoekers en andere kwetsbare groepen behandelt. Tegen
discriminatie in asielzoekerscentra moet stevig worden opgetreden.

De regenbooggemeenten die Bussemaker met haar brief benadert, werken
actief aan acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen,
biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Ze ontvangen daarvoor financiële
ondersteuning van OCW en advies van kenniscentrum Movisie.


COC eist opnieuw veilige opvang voor LHBT-asielzoekers 

COC Nederland wil dat staatsecretaris Dijkhoff (ASIEL) alsnog aanvullende maatregelen treft om de veiligheid van LHBT-asielzoekers in de noodopvang te garanderen. De belangenorganisatie dringt daar donderdag op aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Het COC luidde op 22 oktober de noodklok over de situatie van LHBT’s in
de noodopvang. De organisatie vroeg Dijkhoff om zeven maatregelen te
treffen. De staatssecretaris neemt echter niet één van die maatregelen
over, zo bleek afgelopen week uit antwoorden op Kamervragen van de
PvdA-Kamerleden Kuiken en Yücel.

Het COC vraagt de Tweede Kamer nu om alsnog aanvullende
veiligheidsmaatregelen af te dwingen. PvdA-Kamerlid Marcouch stelt de
kwestie aan de orde tijdens de behandeling van de begroting van
Veiligheid & Justitie.

Het COC pleit onder meer voor aparte noodopvang voor LHBT-asielzoekers
die daaraan behoefte hebben. Dit is de oplossing die door
LHBT-asielzoekers zelf het meest genoemd en gewenst wordt, zo blijkt
onder meer uit onderzoek van Deloitte dat in opdracht van de regering is
uitgevoerd. Een aantal organisaties startte donderdag een
internet-petitie om het pleidooi voor aparte, veilige opvang kracht bij
te zetten.

Daarnaast wil het COC dat de regering zich extra inzet om de reguliere
noodopvang locaties LHBT-vriendelijk te maken. Zo moet stevig worden
opgetreden tegen asielzoekers die LHBT’s discrimineren of bedreigen.
Elke noodopvang locatie zou een aparte vertrouwenspersoon moeten hebben
waar LHBT-asielzoekers problemen kunnen melden. Ook moeten duidelijke
afspraken worden gemaakt met tijdelijk personeel op noodopvang locaties
over de aanpak van discriminatie.

Het COC luidde de noodklok omdat de organisatie binnen korte tijd werd
benaderd door veertien LHBT-asielzoekers die melden dat ze zich onveilig
voelen in de noodopvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd
vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De meldingen komen
van verschillende opvanglocaties.

12189720_10153714926658659_2302368636532302754_n


Onze eigen voorzitter Paul Borger stond afgelopen maandag 26 oktober 2015 in het Eindhovens Dagblad. Met een artikel over de Roze wensouder bijeenkomst in Eindhoven waar hij mede-organisator was.

Lees meer:Eindhovens Dagblad

 

Rik Torfs tot Homopastores ‘Kerkelijke leer moet veranderen”

“De Kerk kan niet bezig blijven met pleisters plakken. Pastorale zorg voor homoseksuelen is nodig, maar verandering van de kerkelijke leer niet minder.” Dat zei RIK TORFS, rector van de Katholieke Universiteit Leuven woensdag tijdens een symposium in Roosendaal, dat werd georganiseerd door Vlaamse en Nederlandse homopastores. Aanleiding voor het symposium was het 35-jarige bestaan van zowel het (Nederlandse) Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) als de Vlaamse Werkgroep holebipastores (‘holebi’= homoseksueel, lesbisch, biseksueel). De Vlaamse katholieke prominent riep op om meer aandacht te hebben voor de inhoud en kwaliteit van relaties, en minder voor de vorm: “De Kerk als systeem klopt als een bus. Christus deed het systeem kloppen als een bus. Inhoud gaat boven vorm.”

Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en lid van de Nederlandse Eerste Kamer, ging in op het kerkelijke en maatschappelijke debat over homoseksualiteit gedurende de voorbije 35 jaar. “Kerken en pastores hebben in de homo-emancipatie vaak het voortouw genomen”, aldus Ganzevoort. Hij pleitte voor een drievoudige strategie: pastorale zorg, maatschappelijke actie, en dialoog.

De homopastores ontvingen voor hun jubileum felicitaties van de bisschoppen Johan Bonny van Antwerpen en Jozef de Kesel van Brugge. Zij stuurden hen wensen voor: “een mooie viering en een deugddoende samenkomst”. Evenals hun Vlaamse collega’s waren ook de Nederlandse bisschoppen voor het symposium uitgenodigd. Het WKHP ontving van geen van hen een reactie.

De houding van de rooms-katholieke kerk ten aanzien van homoseksuelen is een van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de wereldbisschoppensynode die deze maand in het Vaticaan plaatsvindt. Anders dan sommigen van hun Belgische collega’s hebben de Nederlandse bisschoppen voorafgaand aan de synode weinig mogelijkheden geboden tot een openbare discussie over de onderwerpen die tijdens de kerkvergadering aan de orde zijn. Wel verscheen op de semi-officiële website van de rooms-katholieke provincie, www.rkk.nl, het bericht dat Paus Franciscus in zijn toespraak tot de Verenigde Naties ‘hard uitgehaald’ zou hebben naar ‘westerse opvattingen over homoseksualiteit’. Dit bericht is feitelijk onjuist. Het woord ‘homoseksualiteit’ kwam in deze toespraak niet voor. Een dergelijke tendentieuze berichtgeving is naar de mening van de homopastores een katholiek medium onwaardig.


Het regenboogpad in Tilburg ligt er. 

Dit regenboogpad ligt aan de korte heuvel tussen Hotel Mercure en Café Philip. Bij dit regenboogpad gelden overigens niet de standaard oversteekregels. Het is op een punt neergelegd waar de overige verkeersregels door middel van verkeerslichten geregeld kan worden..

DSC02807

DSC02808.